• Hem
  • Om Thailand & Mae Phim

Om Thailand & Mae Phim

Thailand har allt att erbjuda.


Till formen brukar Thailand liknas vid ett elefanthuvud. Med gräns i väst till Burma, i norr till Laos, i öster till Kambodja och i söder till Malaysia ligger Thailand mitt emellan Kina och Indien.

Från berg, regnskogar, paradisöar, stränder, kristallklart vatten och tempel till golfbanor, storstadspuls samt mycket mer. Thailand har allt att erbjuda.

Thailändarna brukar kallas "Det leende folket". När man lämnar ett leende får man alltid ett tillbaka. I Thailand är du alltid välkommen. Du möts av leende och hjälpsamma människor med uppriktig och ärlig vänlighet, äkta och hjärtliga känslor. Här bryr man sig om varandra, tar hand om de äldre och älskar alla barn.
Man umgås och skrattar tillsammans och har en äkta livsglädje.
75% av befolkningen är thailändare 14% kineser 11% övriga. Primärspråket är thailändska och det sekundära språket är engelska.

Den Thailändska kulturen

Thailändsk kalender: Tidräkningen börjar vid år 543 f.Kr. (2017 är år 2560  i Thailand)

Namn: Thailand (Prathet Thai)
Nationalitetsbeteckning: TH
Nationaldag: 5 december (kungens födelsedag)
Självständighet: 1238 (Thailand har aldrig varit koloniserat)
Statsskick: monarki


Kungariket Thailand, det tidigare Siam, är ett av de mest intressanta länderna i Asien, såväl kulturellt som geografiskt. Landet och dess kultur är en charmerande blandning av nytt och gammalt, av traditionellt och modernt sätt att leva. Thailand är placerat i hjärtat av Sydostasien och har form som ett elefanthuvud - ett djur man ofta kan se i landet.


Religion i Thailand

Ungefär 95% av den thailändska befolkningen bekänner sig till buddhismen (theravadabuddhismen), som sedan 1200-talet är statsreligion. Den malaysiska minoriteten bekänner sig till islam. Även hinduism och sikhism förekommer samt, främst i bergstrakterna i norr, ett slags animistisk, ofta synkretistisk och schamanistisk, andetro. En kristen minoritet finns, främst bland bergsfolken där den kristna missionen är aktiv.

Theravada infördes av mon-folket på 500-talet e.Kr.; då fick också den indiska brahmanismen ett visst fäste, och har sedan dess levt kvar vid det kungliga hovet. Under 1000-talet dominerade mahayanabuddhismen, men den ersattes under 1200-talet genom kungligt dekret av den från Ceylon hämtade theravada. Det finns ungefär 250 000 Buddhistmunkar i Thailand och över 750 000 tempel varav ca 30 000 är klostertempel. Den buddhistiska munkorden utövar stort inflytande, och det är brukligt att låta söner vistas en tid som noviser i kloster, som även fungerar som skola, och att åtminstone en son blir munk.


Klimatet

Thailand har ett typiskt tropiskt klimat med tre olika årstider - den heta perioden från mars - maj; regn (med mycket sol) från juni - september och svalt från oktober - februari. Regnsäsong betyder inte alls att det regnar hela eller alla dagar. När det regnar är det vanligtvis under en timme eller två på kvällen. Klimatet i sydöstra Thailand är jämt och behagligt klimat, utan den kraftiga monsunen som finns i västra/södra Thailand.

För resor till Thailand mellan april-september så är det bra att veta att det även då är bäst väder på östkusten.

Sydöstra Thailand anses ha landets bästa klimat med mild monsun och låg nederbörd. Säkrast solchanser även under den s.k regnperioden.

Tänk på solskyddet. Se upp för den starka solen i Thailand. Klockan tre på eftermiddagen är solens strålar mycket starka. En solhatt, t-tröja, skugga och solskyddsmedel med hög skyddsfaktor rekommenderas.


Kusten nära Bangkok

Tropiskt klimat med regntid under sommaren. Varmt året runt. Regnperioden börjar vanligtvis i början av maj, då den fuktiga sydvästmonsunen slår igenom. Regnskurar passerar området, men däremellan också en hel del sol. Slutet på året och fortsättningen fram till mars är det mest torrt. Då härskar den torrare nordostmonsunen. Det är alltså soligast under vintern och förvåren.


Klädsel i Thailand

Visa hänsyn till de lokala religösa sederna. Inga shorts eller bara armar i templen. Ledig klädsel är regel och endast de allra finaste hotellrestaurangerna kan kräva kavaj och slips. Slips är emellertid ett måste vid affärsmöten. Lätta, löst sittande bomullskläder är bäst. Konstfiber bör undvikas, till och med jeans kan bli besvärligt. Utanför badorterna ses alltför lätt och/eller sjaskig klädsel som provokativ. Att bada "topless" är undantag och inte regel på thailändska stränder. Thailändarna tycker det är stötande.

Mae Phim

I Mae Phim möter Du det genuina Thailand, långt borta från turiststråken och Du blir alltid bemött av leende människor från lokalbefolkningen som bidrar till den fantastiska upplevelsen. Den lugna atmosfären långt från turistområdenas stress gör Mae Phim till ett perfekt resmål även för barnfamiljen som önskar en lugn och trygg vistelse i ett av Thailands absolut finaste områden.

Mae Phim har en 3,2 km lång härligt finkorning sandstrand och med båt når Ni på bara en kvart Er egen paradis-ö. Dykvattnet i området är erkänt ett av Thailands absolut bästa med ett rikt undervattensliv i sprakande färger.

En kort båttur bort ligger Koh Samet och Koh Man Nai där Ni får uppleva havssköldpaddornas fascinerande och fängslande värld. Här är det aldrig långt till mat och dryck i en paradisvärld som är klassad som nationalpark där både hav, strand och djungel erbjuder avkoppling och äventyr om vartannat.

I Mae Phim finner Ni även ett rikt utbud av restauranger som erbjuder genuin thailändsk matlagningskonst tillagad med värme och omsorg av bästa tänkbara råvaror.

Traktens Seafood är av absolut toppklass och är en sann kulinarisk upplevelse med dagsfärska ingredienser direkt från havet som avnjuts sittande under vasstak i en stilla bris från havet.

Den lokala marknaden i området erbjuder en inblick i lokalbefolkningens Thailand, långt bort från de exploaterade turistfällorna som enbart erbjuder piratkopior av kläder och elektronik. I Mae Phim får Ni i stället uppleva en genuin marknad som tyvärr i många andra delar av Thailand har gått förlorad. Här erbjuder glada bybor allt som hör vardagen till såsom mat, frukt, Verktyg och inhemska kläder. En dag på marknaden är en upplevelse för alla och känslan av det riktiga Thailand finns med Er hela tiden.