• Hem
  • Bra att veta

Bra att veta

» Hus & Transferservice, nycklar, transporter, internet m.m.

Thailandhusets Hus & Transferservice hämtar och lämnar er var ni vill i Thailand. Har ni hyrt fastighet av Thailandhuset så blir ni hämtade på flygplatsen (Suvarnabhumi Airport) vid utgång nummer 3 för att bli körda hela vägen till fastigheten ni hyrt och tillbaka till flygplatsen igen vid hemresa utan besvär. Chauffören hittar och vet var han ska hämta och lämna er. Thailandhuset rekommenderar att ni bokar transfer och returtransfer samtidigt eftersom de då knyts till samma bokningsnummer. Om ni hyrt en fastighet av Thailandhuset så får ni nycklarna vid ankomst till huset av chauffören eller vår husservice som möter upp er. Priser till de vanligaste resmålen finns på hemsidan, Men självklart kan ni åka var ni vill med vår transferservice. Betalning sker direkt till chauffören. Vill ni boka någon utflykt, moped, cykel, barnstol, extra säng eller något annat så använd: Bokningsformuläret

Det är en stor fördel att boka i förväg för att vara säker på att får det man behöver från första dagen. Leverans sker direkt till huset av vår Hus/Transferservice. Betalning i Thailand vid leverans.

» Uttagsautomater

Det finns 3st uttagsautomater att ta ut pengar i Mae Phim. En ligger i Avatarahuset precis utanför Seabreeze området, den andra ligger utanför affären inne i Mae Phim by och den tredje ligger vid Seven Eleven om man följer vägen en bit mot Klaeng. Svenska VISA kort fungerar utmärkt. Tänk på att varje uttag kostar 150Baht (ca 30 kronor).

» Telefonkort
Vill du använda din mobiltelefon i Thailand så är det bästa att köpa ett "One to Call" kontantkort. Du kan då meddela dina nära och kära om ditt tillfälliga nummer i Thailand ifall de behöver ha tag i dig och behöver inte oro dig för dyra mobilräkningar. "One to Call" finns att köpa nästan var som helst och närmsta stället i Mae Phim är butiken bredvid Siam Hotell på strandvägen. Köps annars enklast på alla Seven Eleven butiker.

För att ringa till Sverige slå + följt av landsnumret (46 för Sverige) och sen telefonnumret utan nolla i riktnumret. Thailands landsnummer är 66 fall någon skall ringa dig.

» Vatten

Drick aldrig kranvattnet i Thailand. Vatten på flaska finns att köpa överallt och är billigt. Köp de lite större dunkarna för bästa pris. Annsvarskännande restauranger har ren is i drinkar och läsk, men var försiktig med gatustånden. För att vara helt säker insistera på ÖL, vatten och läsk utan is.

» Dricks

Tänk på att inte ge mer dricks på restauranger eller till chaufförer än du gjort hemma, procentuellt räknat. För mycket dricks anses som stötande. Lämplig dricks på restaurang eller liknande är max 5 %. När det gäller Taxi, så har du även om du tycker det är billigt redan fått betala "farangpris" på grund av ditt utseende (hudfärg) och du behöver inte ge någon dricks egentligen och detsamma gäller marknader, Speedboats m.m. Här gäller det att förhandla istället. Gör upp pris innan!
 Thailandhusets resor och utflykter har rätt pris från början och behöver inte förhandlas.

» Massage

Härlig Thaimassage, oilmassage, manikyr eller pedikyr går att få på flera ställen, både på stranden och efter strandvägen. Pawini är en av de bra och de erbjuder massage efter strandgatan alternativt kommer de hem till huset.

Pawini nås på telefon + 66 (0)85 7726147

» Restauranger i Mae Phim

Det finns ca 60st restauranger i Mae Phim och det flesta ligger efter strandvägen. Här finns allt du kan tänka dig i matväg. Precis utanför området Seabreeze ligger Buffalo Bill Steak House och 2st små Thai restauranger.

Tröttar du på att äta ute varje kväll men saknar lust att laga egen mat så erbjuder flera av restaurangerna hemkörning utan extra kostnad. De flesta restaurangerna erbjuder även hämtning/lämning av er vid huset utan extra kostnad bara ni äter er mat vid deras restaurangen.

Telefonnummer till några av de bra restaurangerna som erbjuder hämtservice:

Buffalo Bill Steak House +66 (0)38 639100
Villa Bali +66 (0)38 638080 el. +66 (0)81 9408634
Tequlia Sunrise +66 (0)81 7740340 el. +66 (0)85 3996350
Sunshine Bar +66 (0)3 638165

» Shoppning, Affärer & Marknader

I Mae Phim finns ett antal mindre affärer och småmarknader, där du får tag i det nödvändigaste. Den mest välsorterade ligger strax utanför Seabreeze området efter strandvägen, Men det finns även en bra affär inne i Mae Phim by vid Siam Hotell på strandvägen. Det finns även en lite större affär i Sunthon Phu som ligger ca 5km från Mae Phim på vägen till Klaeng.

På strandpromenaden finns varje dag möjligheten att köpa färsk fisk, skaldjur och frukt. De flesta som är i Thailand brukar dock gå till restaurang och äta, det är väldigt billigt och gott. I Mae Phim finns ca 30 restauranger som serverar allt från frukost till finaste festmåltid för en spottstyver.

Vill du ändå komma till en riktig affär så ligger närmaste större stad Klaeng 15km från Mae Phim, där finner man småbutiker och Tesco Lotus (ungefär som ICA). Det finns även en marknad på väg till Klaeng som är öppen tisdagar & söndagar där du hittar bl.a. frukt och kläder m.m. Tisdagskvällar finns även en jättemarknad och happening i Klaeng ca 2km från centrum längs vägen mot Ban Bueng/Chonburi. Ett besök på denna marknad rekommenderas.

Närmast efter Klaeng ligger Ban Phe (2 mil) som är en lite roligare stad om man vill strosa runt lite. Ban Phe har förutom affärer en stående färskvarumarknad. Tesco Lotus (ungefär som ICA) ligger direkt på höger sida när du kommer i i Ban Phe.

En bit in i Ban Phe på högersida (granne med Seven Eleven) ligger en affär som drivs av en dam som heter Petra. Affären kallas också "Petras". Petras är kända bland skandinaver för sitt färska bröd, ost, vin och svenska godis.

Därefter finns Rayong (4 mil) och Pattaya (10 mil). Pattaya har bästa shopping och nöjesliv i landet näst Bangkok, även om nöjeslivet där kan bli lite för mycket även för den mest härdade. Ett besök rekommenderas dock. Bra shopping i Pattaya finns bl.a. på MIKES, ett stort varuhus med riktigt bra priser. GLÖM inte att pruta.

För information om priser och bokning av din egen chaufför klicka här Bokningsformuläret» Bussar, Taxi, hyra moped eller bil
Det finns många sätt att förflytta sig på i Thailand, även om det vanligaste för oss turister är att vi åker Taxi, Motorcykel eller Tuk-Tuk. Vi tycker detta är billigt och många gånger kan man hyra en chaufför och bil över hela dagen för att göra allt man vill utan att passa tider, Chauffören och bilen står och väntar på dig och hämtar och lämnar vid dörren på huset.

Du kan även boka din egen motorcykel eller bil om du vill köra själv. Tänk bara på att det är vänstertrafik och att Thailändarna inte har lika stor respekt för trafikregler som vi har i Sverige! En Thailändare kan mycket väl välja att åka på fel sida av vägen en stund om det gynnar hans totala resa.

För priser och bokning av din egen chaufför och transport klicka här Bokningsformuläret

» Paradisön Koh Samet

Vill du ta dig ut till Koh Samet så är det billigaste sättet att ta en taxi till Ban Phe och därefter någon av lokalbåtarna från piren. Båten över kostar ca 50baht och tar ca 1timme, En ganska fridfull resa! Till detta tillkommer även nationalparksavgift på ca 50bath. I Ban Phe kommer Thailändare med all säkerhet att göra allt de kan för att få dig att åka Speed Boat till Koh Samet, men har du bestämt dig för färjan så är det bara att avböja.

Boka en taxi via Bokningsformuläret


» Djurupplevelser

I Chantaburi-provinsen, inte så långt från Mae Phim, finns Oasis Sea World där kan man bada med delfiner. Närmaste ön från Mae Phim hamn heter Koh Mannai är en sköldpaddsö, en speedboat tar dig dit på ca 15 minuter. Sriracha TigerZoo är en upplevelse både för barn och vuxna. Kolmården släng dig i väggen. www.tigerzoo.com

För priser och bokning av utflykt klicka här Priser Utflykter

» Sjukhus, Tandläkare & Apotek

Närmaste läkarmottagning ligger på vägen mot Sunthon Phu och Klaeng ganska nära Seven Eleven ca 2km från Mae Phim, en gammal läkare från flottan, men närmaste riktiga sjukhus ligger i Klaeng (15km), där bör finnas engelsktalande personal. Sjukhuset i Klaeng har snabb service för "faranger", Men är tyvärr ganska schabbigt och inget man skulle vilja bli opererad på. Det finns även flera sjukhus i Rayong (4mil) bl.a. Bangkok Hospital som håller väldigt hög kvalitet (bättre än Sverige). Det är en internationell sjukhuskedja och en av landets bästa. Närmaste tandläkare ligger i Klaeng, men Rayong rekomenderas. Närmaste apotek vid läkarmottagningen på väg mot Sunthon Phu, Men finns naturligtvis även i Klaeng och Rayong. Vid nödsituationer ring 191.

För transport till sjukhus, apotek eller tandläkare om det inte brådskar använd Bokningsformuläret


» Telefonnummer/kontaktuppgifter

Transferservice Bokningsformuläret
Nödnummer (SOS) 191
Klaeng Hospital +66 (0)38 639101
Rayong Hospital +66 (0)38 617453-60
Thonburi Sriklang Hospital +66 (0)38 672448
Ambulans Bangkok Rayong hospital +66 (0)38 921999
Bangkok Rayong Hospital +66 (0)38 612999 eller (0)38 921921
Police station (Baan Kram) +66 (0)38 638111
Police station (Klaeng) +66 (0)38 671111
Police station (Rayong city) +66 (0)38 611111
Turistpolisen +66 (0)38 638199, 1155
Fire station +66 (0)38 638199
Immigration (Maptapud) +66 (0)38 684544
Highway Patrol +66 (0)38 611203, 1193
Svenska ambassaden i Bangkok +66 (0)2 263 72 00

» Några Thailändska fraser

God morgon/God kväll sawaddi klap (sagt av en man)
God morgon/God kväll sawaddi ka (sagt av en kvinna)
Adjö la gawn
Tack kob khun
Ja/Nej chai/mai chai
Ursäkta mig kho tot
Det var så lite så mai pen rai
Hur mycket? Raka tao rai
Finns det någon här som talar engelska ti ni mi kai pud pa sa angkid yipun dai mai
Vill ni skriva ner det? Karuna khien
Kypare/Servitris khun klap
Jag förstår inte mai kao chai
Hur mycket är klockan? khi mong
Var finns toaletten? hong nam yu ti nai
Vill ni hjälpa mig? Chuey duey
Var/När/Hur? ti nai/mua rai/yang rai
Hur länge/Hur långt? Nan tao rai/klai khae nai
Öppet/Stängt poed/pid
Kan ni tala långsammare poot char long day mai
Vad kostar det till .....? (b)pai?..kit tow rai
Stanna här jop tinni
Sväng höger/sväng vänster lieo khwa/lieo sai
En flaska vatten nam yen nung khuad
Jag behöver en doktor Pom/chan tong karn maw
Jag behöver en tandläkare Pom/chan tong kan maw fang